Az Eutit-nál a bazalt olvasztás története 1951-ben kezdődött, mikor a régi üzemben beindult a bányaipari felhasználásra tervezett csövek öntése (csővezetékes szénszállítás). Az egyik legelső termék a 180 mm átmérőjű és 330 mm hosszú bazalt cső volt. Az első csempe 1953-ban készült el. Az éves termelési kapacitás ekkor még csak ezer tonna bazalt volt.

A termékválaszték fokozatosan bővült. Megjelentek a homok öntvényes csövek, hajlított elemek, csempék és a fémformákba öntött csempék. A csövek hossza 500 mm lett, ami már megegyezik a mai sztenderd mérettel.

1957-ben a nyersanyagforrás megváltozott, a vállalat elkezdte a Slapany kőbányából származó bazaltot használni. Az alapanyag kémiai és ásványi összetétele jelentős hatással van az öntött anyag minőségére. Összetétele miatt az új helyről származó bazalt alkalmasabb volt minőségi termékek gyártására, mint az eredetileg használt nyersanyag.

Ez elősegítette a további termékfejlesztést és egy új, nagyobb termelési kapacitású üzem építését, a bazalttermékek iránti egyre növekvő kereslet érdekében. A gyártás az új üzemben 1969-ben kezdődött meg.

Az Eutit ezt az új üzemet használja ma is. A gyártási technológia azóta újabb szintre lépett és szinte folyamatosan fejlődik. A vállalat jelenleg több mint 20 ezer különböző fajta terméket gyárt, az éves bazalttermelés pedig eléri a 15-17 ezer tonnát.

Az 1990-es évek elején két jelentős újítás történt. Az egyik a termékgyártás kiterjesztése, vagyis a teljes kopásálló csővezetékek gyártása. Másik a cirkónium-szilikát öntése, Eucor márkanév alatt.

Az Eutit modern története 1995-ben kezdődött, az egykori állami vállalat privatizációjával. Közvetlenül egy partnercsoportnak adták el, amely részben a vállalat régi alkalmazottaiból állt.

Ebben az időszakban a csatornázási program megújult. Az Eutit megkezdte erre a célra tervezett esővízcsatornák és más öntvények gyártását olvasztott bazaltból. Ezzel kialakult a jelenleg gyártott termékek három fő csoportja: a csövek, a csempék és a csatornarendszer elemei.

2000-ben a vállalat beruházott egy speciális, tesztpályákhoz alkalmas, csiszolt (SKID-PAN) csempe gyártásába. Erre a fő csempevásárló partnerek növekvő igényei miatt volt szükség: vezető autógyártó cégek speciális tesztpályák építésére használják, az autók vezetési tulajdonságainak, és a gumiabroncsok teljesítményének felmérésére.

Az Eutit egy szakértő csoport együttműködésével kifejlesztette speciális habarcsát, a bazalt termékek ragasztására. Az EUFIX néven futó termékcsaládot a bazaltból készült termékek sajátos tulajdonságainak figyelembevételével fejlesztették ki. Leginkább csempék és csatornaelemek ragasztására használják.